SUDAN ARCHIVES – ATHENA

Achter het pseudoniem ‘Sudan Archives’ gaat de Amerikaanse zangeres en violiste Brittney Denise Parks uit Los Angeles schuil. Zij schrijft, speelt en produceert haar eigen muziek die zich meestal in de genres electropop en R&B situeert, weliswaar met hier en daar elementen uit de soul- en funkmuziek. Brittney groeide als de helft van een tweeling met haar zus op in Cincinnati, Ohio. Daar leerde ze al op zeer jonge leeftijd op geheel eigen manier op viool te spelen. Ze was amper 19 jaar toen ze besloot om naar L.A. te verhuizen om van daaruit haar muzikale carrière te ontwikkelen.

Zij debuteerde op plaat met de ep “Sudan Archives” in 2017 en releasede in 2018 een tweede ep die “Sink” als titel kreeg. In november 2019 trad ze op in de ‘AB Club’ in Brussel om haar net verschenen officiële debuutplaat “Athena” voor te stellen, iets wat wij hier nu ook zullen proberen te doen. Er staan veertien tracks op dit album met daarbij drie korte muzikale intermezzo’s. De sterk variërende mix van R&B, funk, soul, hip hop, folk en electronische muziek zorgt ervoor dat de luisteraar met elke track op de plaat van muziekstijl wisselt en in een geheel andere sfeer terechtkomt.

Brittney Parks speelt zelf op de meeste instrumenten die te horen op deze nummers en dat zijn naast synthesizers en viool ook basgitaar, mandoline en drumbeats en percussie. Voor de twee video’s bij deze recensie opteerden wij voor de nummers “Glorious” waarop rapper ‘D-Eight’ uit Ohio meezingt en “Confessions” dat als eerste single uit het album werd getrokken. Andere nummers op “Athena’ die uw aandacht en beluistering verdienen zijn “Down On Me”, “Iceland Moss”, “Coming Up” en onze favoriete R&B-track “Limitless”.

Omdat ze zelf zegt dat ze niets te verbergen heeft, poseert ze voor de albumhoesfoto helemaal in haar blootje als een bronzen beeld van een godin (zoals ‘Athena’), weliswaar met een viool in de hand. Of ze met dit eerste album ook al de muziekgeschiedenisboeken zal mogen ingaan moet echter nog blijken. Ze heeft met haar muzikale keuzes alvast niet de gemakkelijkste weg ingeslagen, maar net dat maakt ‘Sudan Archives’ misschien ook wel enigszins uniek in de huidige muziekindustrie.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stone Throw Records
distr.: PIAS

video